Prohledat tento blog

úterý 25. března 2008

Velikonoce 2008

Přišly trochu dříve – první neděle po prvním jarním úplňku to stihla už na datum 23.3.2008. Trochu nás to zaskočilo, ale naše rituály zůstaly.
Dokonce jsme tento rok byli na Velký pátek všichni doma – já se snažím držet pátky bez práce, Liborovi zbylo pár dní dovolené z loňska, tak si vzal dovču a na Ivču spadly velikonoční prázdiny.
Na Bílou sobotu vyrážíme na vrbové proutky do blízkých Statenic k Únětickému potoku u hřiště. Normálně na kole, ale tyto Velikonoce autem. L Libor uspěl a získal proutky na pomlázku.
Na Velikonoční svátky v neděli jsme byli na mši na Strahově a to bylo parádní. Po ní milý oběd u babičky a dědy – babička už peče i v novém sporáku – paráda a u kafíčka nás všechny včetně Ivči a Bettynky doplnil brácha Jirka s Evou. Večer pletení pomlázky – Libor – pouze jednou se koukl na web, jak se plete pomlázka z osmi prutů a pro jistotu za hoďku upletl hned dvě. My, vlastně Ivča se svou spolužačkou Zuzkou, obarvily batikováním v cibuli vajíčka. Moooc se povedla.
A pondělí? Po té , co nás nemilosrdně vyšlehal táta ještě v posteli, jsme , my holky, čekaly na koledníky. Moc se jim nechtělo vstávat a počtem se u nás vystřídaly čtyři skupinky. Jako každoročně také přišel na pomlázku Jarda, který se u nás mírně zdržel a u kalíšků malinové pálenky (díky Rišáku) jsme prokecali čas až do oběda. Po té také jako každoročně jezdíme za hrad Okoř sázet pomlázky do Zákolanského potoka a současně zkontrolovat ty loňské, normálně na kole. Tento rok opět místo na kole autem a ještě i s Aničkou. Pomlázky loňské se opět neujaly, tak jsme dali šanci dalším. Uvidíme za rok.
Jinak to bylo velice milé strávení tohoto času doma a nikam nepospíchat – takový čas u nás tradičně nazýváme: … tak a pomalu půjdeme ke studánce…, což se v našem kalupu až tak často nevyskytuje.

Žádné komentáře: